Konserwy
Czym są konserwy?
Konserwy to produkty spożywcze, które zostały poddane procesowi konserwacji, mającemu na celu ich długoterminowe przechowywanie. Proces ten polega na zamknięciu jedzenia w szczelnych opakowaniach (najczęściej metalowych puszkach) i poddaniu go działaniu wysokiej temperatury, co zabija bakterie i mikroorganizmy, przedłużając trwałość produktu.
Czy konserwy są zdrowe?
Z czego zrobiona jest konserwa?
Konserwa to produkt spożywczy zamknięty w szczelnym opakowaniu (najczęściej metalowej puszce) i poddany obróbce termicznej w celu przedłużenia trwałości. W zależności od rodzaju konserwy, jej skład może się różnić:
- Mięsne konserwy – Zawierają mięso (np. wieprzowinę, wołowinę, drób), sól, przyprawy oraz czasami tłuszcz, woda, bulion lub inne dodatki np. Konserwy Sokołów, Drosed.
- Ryby w puszce – Zawierają ryby (np. tuńczyka, makrelę, sardynki), sól, olej roślinny lub wodę np. Orka.
- Warzywne konserwy – Zawierają warzywa (np. groszek, fasolę, kukurydzę), sól i wodę.
- Owoce w puszce – Zawierają owoce (np. ananasy, brzoskwinie), często w syropie cukrowym lub wodzie.
- Gotowe dania – Mogą zawierać mięso, warzywa, makarony, przyprawy, sosy i inne składniki.
Wszystkie te produkty są poddane procesowi pasteryzacji lub sterilizacji w celu zabicia bakterii i przedłużenia ich trwałości.